浦和のハウス

house in URAWA

インターバル

浦和のハウス

1本の線で距離感をコントロールできるのが建築だと考えている。

若い夫婦と3人の子供が生活する上で、周りを気にせずに、かつ自然や家族の気配をどこにいても感じることができる住まいをローコストでつくりたいというのが施主の要望だった。それを実現するために最小限の床と壁で建築的に成立する住空間を模索した。

浦和駅から車で15分くらいの住宅地に敷地はある。幅が13.5m、奥行きが10m。南に6mの前面道路、東と西にそれぞれ2mの旗竿状の隣地があり、北には2軒の住宅が敷地境界間際まで迫っている。

敷地を取り巻くさまざまな目線は切りつつも、家族同士の雰囲気を感じながら、周囲の空や緑を光と風とともに室内へ取り込むことができるよう、床と壁の高さを設定すると立体的な一室空間となった。

1階に南から天井の高い通り土間、リビング・ダイニング、階段、水まわりの順で部屋を配置し、それぞれのあいだに高さの違う5枚の構造壁を立てた。加えて東と西に駐車スペースを取ることで4周にバッファ空間がある構成とした。2階に屋根裏のような寝室を設け、吹き抜けで土間とつなげた。1階と2階の途中には視線と光と風が一気に抜けるロフト層がある。

居心地の良い距離感を突き詰めた結果、守られていながらも開放感がある、森の中で佇んでいるような住まいを実現できたのではないかと思っている。

Architecture allows us to control the sense of distance with a single line.

The client wanted to create a low-cost home for a young couple and their three children, where they could feel the presence of nature and their family without being seen. In order to achieve this, we sought a living space that was architecturally feasible with a minimum of floors and walls.

The site is located in a residential area about a 15-minute drive from Urawa Station. The site is 13.5m wide and 10m deep, with a 6m frontal road to the south, flagpole-shaped neighboring lots of 2m each to the east and west, and two houses to the north approaching the site boundary.

While cutting off the various eyes surrounding the site, the height of the floor and walls was set to create a three-dimensional single-room space that allows the family to feel the atmosphere of each other and to bring the surrounding sky and greenery into the room with light and wind.

On the first floor, from the south, the rooms are arranged in the order of a high-ceilinged earthen floor, living/dining room, stairs, and water area, with five structural walls of different heights between them. In addition, parking spaces are located on the east and west sides of the building, creating a buffer space on all four sides of the house, and an attic-like bedroom is located on the second floor, connected to the earthen floor by an atrium.

As a result of pursuing a comfortable sense of distance, I believe that I was able to create a home that is both protected and open, as if it were standing in a forest.

竣工
2019.08
用途
個人住宅
計画地
埼玉県さいたま市
敷地面積
134.53 ㎡
建築面積
68.80 ㎡
延床面積
117.33 ㎡
構造
木造
規模
地上2階建て
構造設計
yAt構造設計事務所
写真
西川公朗
掲載
新建築住宅特集2020年5月号
ArchDaily
architecturephoto
渡辺篤史の建もの探訪
YEAR
2019.08
PROGRAM
Residence
LOCATION
Saitama, Japan
SITE AREA
134.53 ㎡
BUILDING AREA
68.80 ㎡
TOTAL FLOOR AREA
117.33 ㎡
STRUCTURE
Wood
NUMBER OF STOREYS
2 Storeys
STRUCTURAL DESIGN
yAt structure design office
PHOTO
Masao Nishikawa
PUBLISHED
Jutakutokushu 2020:05
ArchDaily
architecturephoto
TATEMONO TANBOU: House Paradise
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス
浦和のハウス